+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

Verliefd op Nederland én op Rabelink

Onze collega Serge is pas net bij ons in dienst, maar is nu al een schoolvoorbeeld van onze kernwaarden #stopnooitmetleren en #hetdraaitommensen.

De reden dat Serge eerder dit jaar met zijn vrouw en hun zoon in Nederland kwam, is – zacht gezegd – niet bepaald leuk: de oorlog in Oekraïne en een luchtaanval op hun woning aan de rand van hoofdstad Kiev zorgden ervoor dat ze hun beschadigde huis en hun vaderland ontvluchtten. Maar hij is erg dankbaar dat hij in Nederland (in Vorden) is beland en dat hij niet veel later aan de slag heeft kunnen gaan in ons warehouse in ’s-Heerenberg.

Warm welkom
“Ik ben naar Randstad gegaan, omdat ik wilde werken”, vertelt Serge. “Zij hebben me erg goed geholpen, ook met alle benodigde documenten.” Het uitzendbureau maakte ook mogelijk dat Serge met zijn warehouse-ervaring bij ons bedrijf aan de slag kon, anderhalve maand na zijn aankomst en Nederland. “Ik ben bij Rabelink terechtgekomen in een uitstekend team en heb een zeer warm welkom gehad van het management, ik ben echt heel blij.”

En dat niet alleen: nu al is Serge een schoolvoorbeeld van onze kernwaarden #stopnooitmetleren en #hetdraaitommensen. Want nog voordat hij bij ons kwam werken, begon hij – op eigen initiatief – al met Nederlandse les, toen hij hier twee weken woonde. “We willen hier een toekomst opbouwen, dat kan niet als je de taal niet kent.” Dus zit Serge met vrouw en zoon elke donderdagochtend in de klas in Hengelo (Gld). “Dat is wel tijdens werktijd”, zegt zijn leidinggevende Marcel Frieswijk, “maar we vinden dit belangrijk. Vandaar dat we Serge die uren hebben uitgeroosterd.” Als Rabelink werken we hier dan ook graag aan mee, we zijn blij dat we op deze manier iets kunnen betekenen voor mensen die uit een situatie zoals die van Serge komen.

Daar bleef het niet bij voor onze leergierige collega, want inmiddels heeft hij ook al een heftruckcursus afgerond. De Nederlandse les is nog niet afgerond: “Daar stop ik pas mee als ik de taal goed genoeg ken”, maakt Serge duidelijk. Zover is het nu nog niet; hij doet zijn verhaal in het Engels, af en toe geholpen door zijn mobiele telefoon, waarop Google Translate zijn zinnen vanuit zijn moedertaal overzet in het Nederlands (‘niet perfect, maar het is een fijn hulpmiddel’). Langzaam maar zeker krijgt hij onze taal echter onder de knie.

“Ik denk dat ik nu zo’n 20 procent begrijp van wat er verteld wordt. En dat wordt steeds meer. Waar het in het begin alleen maar klanken waren, hoor ik nu woorden. Dat is mooi.” Al moet Serge toegeven dat hij niet de snelste leerling van het gezin is: “Ons zoontje van 11 praat nu al beter Nederlands dan ik, dus ik ben een trotse vader”, merkt hij lachend op. “Zelf kan ik ‘goedemorgen’, ‘lekker’ en ‘mooi’ zeggen, maar Nederlands is wel een moeilijke taal om te spreken.”

Nederlandse keuken
Toch is het streven om dat uiteindelijk te kunnen doen. “Want we zien onze toekomst hier, we willen graag blijven”, verklaart Serge. Al was het maar vanwege de Nederlandse keuken: “Jullie frikandellen vind ik geweldig.” Maar, vervolgt hij serieus: “Ik wil dit nog wel toevoegen: ik ben écht verliefd geworden op Nederland, een mooi land met ontzettend aardige mensen, very nice people. En ik heb nog nooit zo’n leuke baan gehad! Ik ben dus echt really happy.”