Van trailer naar trendy tas
Freitag & Rabelink – FanTAStisch
De zeilen van onze Rabelink-opleggers krijgen sinds kort een tweede leven. Niet achter een vrachtwagen, maar om de schouder van kopers van een hippe, duurzame en unieke Freitag-tas. Via dat Zwitserse bedrijf komen onze gebruikte trailerzeilen over de hele wereld terecht.
#denkaandewereld
Uit ons personeelsblad RabeL!NK (2023)
Van Wehl, via Nuenen naar Zürich en van daaruit de hele wereld over. Met het Brabantse Bruil Recycling als tussenstop komen de zeilen die jarenlang gebruikt werden voor onze opleggers overal terecht; niet als trailerzeil, maar na een gedaanteverwisseling als hippe en duurzame tas.

Deze tas, gemaakt van een Rabelink-oplegger, stond in de webshop van Freitag (en is inmiddels verkocht).
Een tip vanuit zeilenleverancier Roland International bracht ons eind vorig jaar namelijk op het pad van de Zwitserse tassenproducent Freitag. “Als onze zeilen aan vervanging toe zijn, is het natuurlijk mooi als we daar nog wat geld voor krijgen”, vertelt onze fleetmanager Niels Kemperman. “Jan van den Berg van Roland tipte me over Bruil Recycling.”
Dat bedrijf in Nuenen speurt sinds een jaar of vijftien de hele Benelux af, op zoek naar gebruikte schuifzeilen om die op te kopen en ze in hun loods gebruiksklaar te maken voor hun afnemer: Freitag. ‘Gebruiksklaar’ wil in dit geval zeggen: van alle metalen delen, stickers en tape ontdaan en in stukken van 2,5 meter gesneden.
Geen mesthoop langs de snelweg
Na een wasbeurt in de gigantische wasmachines worden de zeilen in Zürich ‘getransformeerd tot trendy bags die aftrek vinden over heel de wereld. Is toch heel wat anders dan dat je zeil op een mesthoop langs de snelweg beland met logo en andere beeldmerken van je bedrijf’, zoals Bruil het omschrijft. ‘In de huidige tijd van milieubewust ondernemen, sustainability en het bewust omgaan met afvalstromen bieden wij de perfecte gelegenheid tot het recyclen van oude zeilen.’
Want duurzaam en milieubewust mag Freitag absoluut genoemd worden. Het bedrijf van de Zwitserse broers Markus en Daniel Freitag maakt al dertig jaar tassen die volledig uit hergebruikte materialen worden gemaakt; naast zeilen worden er bijvoorbeeld ook oude fietsbanden en autogordels gebruikt. Eindresultaat: een product dat ‘wereldwijd aftrek vindt, letterlijk van Tokio tot Los Angeles’.
Handige en waterdichte tas
Dat was bij de oprichting in 1993 nog niet voorzien. Toen waren de gebroeders Freitag, beiden grafisch ontwerper, nog vooral op zoek naar een handige en waterdichte tas om hun eigen creatieve werk in te kunnen meenemen. Inmiddels zijn er, naast de 29 exclusieve Freitag-winkels in onder meer Zwitserland, Duitsland en Nederland, in 24 landen zo’n 300 retailpartners die hun producten verkopen. En dat gebeurt volop: jaarlijks gaan er ongeveer 400.000 tassen en accessores van Freitag over de toonbank.
Volledig uniek
Aan die producten hangt een bepaald prijskaartje, maar dat is niet geheel onverklaarbaar. Want wat in die dertig jaar niet veranderd is: de werkwijze van Freitag staat er garant voor dat al hun tassen volledig uniek zijn. Elk product is immers afkomstig van weer een ander gebruikt schuifzeil en door hun ontwerpers gesneden op een andere manier, met als gevolg dat geen twee tassen precies hetzelfde zijn.
Die werkwijze zorgt er wel tegelijkertijd voor dat Freitag zichzelf voor de uitdaging stelt om aan voldoende grondstoffen voor alle tassen te komen, en dan ook nog het liefst niet altijd in dezelfde kleuren. “We hebben per jaar meer dan 500 ton aan zeilen nodig, en het is best moeilijk om daaraan te komen”, vertelt Claudia Hefti van Freitag. “We moeten het immers letterlijk doen met wat we vinden op straat. We zijn afhankelijk van wat we kunnen krijgen aan kleuren en designs, dat maakt elke tas ook uniek.”
Het is alleen wel lastig om genoeg verschillende kleuren te kunnen aanbieden, zegt ze. “Heel veel bedrijven in de transportwereld maken gebruik van blauw en wit. Kleuren als geel of paars zijn bijvoorbeeld al een stuk schaarser. Wat dat betreft waren we heel blij met jullie zeilen, met overwegend rood en het witte logo erop.”
Kleurrijker én duurzamer
Maar ze werken bij Freitag ook zelf aan een oplossing van dit probleem. Claudia: “We hebben een voorstel voor samenwerking op het gebied van zeilen uitgewerkt, dat we aan bedrijven kunnen voorleggen. We stellen ze in staat om de weg op te gaan met opleggers die wat minder doorsnee zijn, in kleuren die we anders niet zo makkelijk bemachtigen. Het maakt het werk kleurrijker én duurzamer. Transporteurs zijn op die manier verzekerd van aandacht en wij kunnen er uiteindelijk weer mooie producten van maken.”
Of deze vorm van samenwerking wellicht ook voor Rabelink een optie is, wordt nog bekeken. Maar nu al kunnen we stellen dat de deal met Freitag meer inhield dan alleen de verkoop van een lading gebruikte zeilen; aardige bijkomstigheid was dat Zürich en Zwitserland voor ons bedrijf natuurlijk verre van onbekend gebied zijn. Dus om de cirkel rond te maken, namen we zelf het vervoer van ‘onze’ Bruil-zending naar Freitag voor onze rekening.
“Het is wel mooi om te zien dat we het halfproduct weer transporteren en dat er van onze oude zeilen weer iets moois gemaakt wordt”, zegt Niels. “En dat Rabelink bijdraagt aan een circulaire economie.”