+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

‘Ze doen bij Ubbink normaal, dat stralen ze aan alle kanten uit’

Met de overname van Leusink Logistics kwamen er in februari ineens een hoop nieuwe Rabelink-collega’s bij, ook werd het wagenpark aangevuld met diverse vrachtauto’s. Maar daar bleef het niet bij: de transporten die door Leusink werden uitgevoerd voor Ubbink in Doesburg, gingen eveneens over. Sindsdien worden er dagelijks gemiddeld zo’n drie volle vrachtwagens door onze chauffeurs geladen bij de verschillende vestigingen van Ubbink, voor (vooral) transport binnen Nederland naar bouwmaterialenhandelaren, technische groothandels en ijzerwarenspeciaalzaken.

Uit ons personeelsblad RabeL!NK, editie zomer 2020

Over een jaar is het feest in Doesburg, als het 125-jarig jubileum gevierd wordt. Want al in 1896 werd de huidige producent van verwarmings- en ventilatiesystemen als IJzergieterij Ubbink in Doesburg opgericht door Barend Ubbink. Inmiddels is Ubbink (sinds 2000 onderdeel van het Duitse Centrotec SE) gespecialiseerd in oplossingen voor energie-efficiency en een gezond binnenklimaat voor gebouwen, continu op zoek naar slimme innovaties. Gericht op een groene toekomst bovendien, niet alleen door milieuvriendelijke en energiezuinige systemen en producten aan te bieden: duurzaamheid is een belangrijke pijler onder het beleid van Ubbink, dat ernaar streeft volledig circulair te worden.

Groen beleid
De weg daar naartoe verloopt via een energiezuinig machinepark en recyclebare verpakkingen, waarbij zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van fossiele grondstoffen. “Ubbink maakt producten van kunststof: kunststof wordt grotendeels gerealiseerd uit aardolie en aardolie is een fossiele grondstof. Ubbink onderzoekt de mogelijkheden om grondstoffen voor kunststoffen niet uit aardolie te halen, maar uit bijvoorbeeld planten”, meldt het bedrijf op de website. “We noemen dit ook wel ‘biobased plastics’.” Ook wordt, waar het kan, materiaal hergebruikt. “Gespecialiseerde bedrijven zijn in staat de kunststoffen per kunststofsoort te scheiden, schoon te maken, te vermalen, te ‘compounderen’ (extra grondstoffen toevoegen, zodat bepaalde eigenschappen van het materiaal verbeterd worden) en weer in te zetten als ‘hoogwaardig regranulaat’. Op deze manier gaan er dus geen grondstoffen verloren en kan materiaal hergebruikt worden. Ubbink is volop bezig om te kijken in hoeverre dit regranulaat ingezet kan worden in onze productie zonder afbreuk te doen aan de hoogwaardige kwaliteit. Ook kijken we naar hergebruik van ons afval/restmateriaal in een ander product dan het Ubbink product. Het gaat immers om herbruikbaarheid.”

De showroom van Ubbink

Een fraai praktijkvoorbeeld van dit ‘groene’ beleid is Ubbinks loodvervanger Ubiflex, dat zowel qua duurzaamheid als in commercieel opzicht een succes genoemd mag worden. Dit product wordt – in plaats van lood – gebruikt op daken en toegepast in alle bouwdetails waarin een waterdichte laag vereist is; het gaat de levensduur van een gebouw mee, kan bladlood in alle gevallen vervangen én is onschadelijk voor mens en milieu. Naast de standaardversie zijn er de varianten Ubiflex Ribbel (voor dakpannen en gegolfde dakbedekkingen) en Ubiflex Extreme (voor extreme temperaturen, van -30°C tot +180°C). Een ander succesnummer dat de producent van verwarmings- en ventilatiesystemen heeft ontwikkeld (en dat dus ook volop door onze chauffeurs wordt vervoerd) is het Air Excellent luchtverdeelsysteem: een innovatief, flexibel en modulair luchtverdeelsysteem dat kan worden toegepast in alle gangbare mechanische ventilatiesystemen, met of zonder warmteterugwinning. Air Excellent is dankzij de mogelijkheid om ronde en halfronde kanalen te combineren geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en draagt op die manier bij aan een gezond binnenklimaat; daarvoor is ventilatie immers essentieel, nu de bouw in het streven naar energieneutrale woningen steeds meer te maken krijgt met dikke isolatiepakketten. Veel van dergelijke nieuwe ontwikkelingen worden door Ubbink zelf bedacht; niet voor niets zijn er in Doesburg zo’n zeven medewerkers fulltime bezig met productontwikkeling, in nauwe samenwerking met de Centrotec-collega’s in Brilon (bij Winterberg).

Passen en meten
Ubbink maakt sinds 2000 deel uit van dat Duitse kunststofconcern, dat zich in zo’n vijftig landen bezighoudt met klimaatcontrole, verwarming en ventilatie. Maar ook Ubbink zelf had zich al verder dan alleen regionaal ontwikkeld. Waar het eind 19e eeuw begon in Doesburg, zijn er vandaag de dag vestigingen door heel Europa: Ubbink België bestaat sinds 1959, daarna volgden Groot-Brittannië (1976), Frankrijk (1992), Italië (2000). Bovendien zijn er warehouses in Zevenaar – waar onze chauffeurs ook komen – en in Gaanderen, tegenwoordig onder beheer van Rabelink.

Jet Demon, Marian van Hees en Denise Daniëls

Maar het hoofdkantoor staat al dik een eeuw in Doesburg, waar aan de Verhuellweg het grootste gedeelte van de productie plaatsvindt; er zijn tussen de 250 en 300 medewerkers actief. Onder hen Jet Demon, Denise Daniëls en Marcel Dibbes, die met hun circa dertig collega’s het magazijn bestieren. Dat produceren – van bijvoorbeeld plastic ventilatiemateriaal, gebruikt door installatiebedrijven of aannemers – gaat sneller dan waar in het Doesburgse magazijn ruimte voor is. “Daarom hebben we ook het warehouse in Zevenaar en hebben we wat opslag in Gaanderen, want we redden het niet met de ruimte hier alleen”, vertelt Jet, verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zendingen en de administratie; zorgen dat alles goed verpakt is, op de juiste pallets, voorzien van de benodigde papieren. “Soms loopt het dock hier behoorlijk dicht”, zegt Denise, logistiek exportcoördinator. “Dan is het echt passen en meten. Vandaar dat de controle door Jet ook zo belangrijk is, om te voorkomen dat er in de hectiek dingen verkeerd gaan. Ze zorgt ervoor dat alle adresstickers goed zitten, dat alle zendingen goed bij elkaar staan en dat alles duidelijk is voor de jongens.”

Daniël Willemsen en Marcel Dibbes

Daarnaast dragen de dames indien nodig hun steentje bij in Zevenaar, in het warehouse dat wordt gerund door Daniël Willemsen en zijn collega’s. Denise: “Daar staan vooral de producten voor de Nederlandse markt, die dus door Rabelink worden vervoerd. Op piekdagen springen we daar met z’n tweeën bij: Jet helpt dan met pakken, ik doe het afboeken, zodat alles zo snel mogelijk weg kan.” Waar in Zevenaar vooral groepagezendingen geladen worden, gaat het in Doesburg vrijwel altijd om full truckloads, vaak bestemd voor de Technische Unie; de technische groothandel voor installateurs, die in Alphen aan den Rijn en Strijen twee distributiecentra heeft. “We zetten in Doesburg elke dag een standtrailer neer, als het nodig is wordt daar nog een extra oplegger aan gekoppeld. Er vertrekt van daaruit dus dagelijks minimaal één volle vrachtwagen, altijd vandaag laden en morgen lossen”, vertelt Rob Lammers, onze Customer Service-collega die vanuit Rabelink veelal contact heeft met Jet, Denise en Marcel in Doesburg. “Vanuit Zevenaar is het meer stukgoed: kleinere zendingen van één, twee of drie pallets met bouwmaterialen voor bijvoorbeeld de vestigingen van groothandel BMN Bouwmaterialen en aannemers.”

Echt een klant die niet meteen ‘op de tenen staat’
Behalve de CS-contacten is er ook vanaf onze planning volop overleg met Ubbink. Rudi Ebbers was in zijn tijd bij Leusink als transportplanner al de voornaamste contactpersoon voor Ubbink en die connectie is er na zijn overgang naar Rabelink gebleven. “Ik heb ze nog dagelijks aan de lijn”, vertelt hij. “Om de zendingen nog wat extra te begeleiden en het praat wat makkelijker, doordat we elkaar al langer kennen.” Zeker in Rudi’s geval is met dat ‘langer kennen’ niets te veel gezegd: “Ik ken Ubbink denk ik al wel 35 jaar. En het zijn echt prettige mensen om mee te werken. Je komt er altijd wel met ze uit. Echt een klant die niet meteen ‘op de tenen staat’, maar die samen op zoek gaat naar oplossingen. Heel begripvol ook, ze snappen dat er ook dingen fout kunnen gaan. Ze doen normaal, dat stralen ze aan alle kanten uit.”

Het pand van Ubbink in Doesburg

De goede contacten van Rudi hebben er mede voor gezorgd dat de overgang van Ubbink naar Rabelink zonder noemenswaardige problemen is verlopen. Sterker nog, ze hebben eraan bijgedragen dat de overgang er überhaupt kwam; dat Rudi vanuit Leusink bij Rabelink belandde, was voor Ubbink een voorname reden om ook naar ons over te stappen. “Ze wilden dat de lijntjes kort zouden blijven en dat is gelukt. Rob met Jet en Denise, ik met Marcel, Daniël en administratief medewerker Marian van Hees, zij voert de zendingen in de order entry van Rabelink in. Bij Ubbink zijn ze ook heel blij met de keus. En voor mezelf is het absoluut fijn dat ik nog altijd steeds contact heb met de mensen met wie ik altijd al gewerkt heb. Het is voor zowel Ubbink als mezelf prettig, dat mes snijdt aan twee kanten.” Dat beamen Jet en Denise: “De samenwerking verloopt tot nu toe heel fijn.”