+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

Schade

Misschien niet het leukste onderwerp, maar wel iets waarover je goed geïnformeerd wilt zijn: schade.

Ondanks alle moeite die we doen om de kwaliteit van onze dienstverlening hoog te houden, kan het gebeuren dat jouw product schade oploopt tijdens het transport. Maar hoe gaan wij daarmee om en wat zijn je rechten? We leggen het graag even duidelijk voor je uit.

Laten we om te beginnen zeggen dat iedere schade maatwerk is. Na het indienen van een claim zullen we contact met je houden om het goed op te lossen. We houden ons daarbij aan de regel- en wetgeving omtrent schade. We vinden het belangrijk dat je weet waar jij als klant recht op hebt.

Het is belangrijk om te weten dat schade altijd bekeken wordt per beschadigde colli. Er wordt niet naar de gehele zending of pallet gekeken. Schade wordt altijd vergoed per beschadigde kilogram.

Verpakkingsvereisten
De goederen dienen transportwaardig aangeboden te worden. Dit zal per product verschillen, maar in de praktijk komt het erop neer dat de goederen deugdelijk verpakt en beschermd moeten zijn. Denk hierbij aan een geschikte goederendrager (juiste formaat pallet) zodat goederen niet uitsteken, hoekbeschermers, goede stevige kartons en goed gesealde producten. Kortom: zorg dat je product goed beschermd klaarstaat voor vervoer.

Nationaal transport
Bij transport dat niet de grens overgaat (laden en lossen in Nederland) volgen wij de AVC-voorwaarden. We vergoeden de schade tot een maximum van 3,40 euro p/kg. De transportprijs is wel altijd verschuldigd, dus ook als iets helemaal niet of beschadigd geleverd wordt.

Internationaal transport
Bij internationaal vervoer wordt de maximale aansprakelijkheid dagelijks geïndexeerd, dit bedrag ligt rond de 10 euro per beschadigde kilogram. Dit vervoer valt onder het dwingendrechtelijke CMR-verdrag. Meer informatie hierover vind je in onze algemene voorwaarden.

Onder CMR heb je recht op vergoeding van de transportkosten voor de levering van het beschadigde deel. Dat wil praktisch gezien zeggen: stel dat 10 procent van je zending helaas beschadigd is geraakt, dan krijg je 10 procent mindering op de transportkosten. Verder is het goed om te weten dat het in je voordeel is om de schade zelf af te handelen met jouw klant. Als de klant weigert om de beschadigde artikelen aan te nemen bij levering, kan het zijn dat je een factuur ontvangt voor de retourkosten. We begrijpen dat dit niet wenselijk is. We vragen je klant dan ook altijd om de goederen wel aan te nemen en even met jou te overleggen over de verdere afhandeling.

Verzekering
Wij lopen vaak tegen de verwachting aan dat schade één-op-één vergoed wordt. Het is dus goed om je te realiseren dat dit niet altijd het geval is. Mocht je goederen verzenden die een hogere waarde vertegenwoordigen dan hierboven benoemd, dan kan het verstandig zijn een eigen goederenverzekering af te sluiten.

Hoe werkt het?
Als je de vervoerder aansprakelijk wilt stellen en schade wilt claimen, hebben we een aantal dingen nodig om de claim te beoordelen, dit bespoedigt de doorlooptijd van de schadebehandeling.
1. Het schadebedrag
2. Het gewicht van de beschadigde goederen
3. Handelsfactuur (ter onderbouwing van de claim)
4. Foto’s van de zending en/of pallet en van de specifieke schade
5. Kopie van de CMR/POD.

Het indienen van een claim verloopt via onze site: rabelink.nl/claim. Zonder invulling van dit schadeformulier kunnen we de claim niet in behandeling nemen.

We willen je vragen om ons nog geen schadefactuur te sturen. Onze schadeafdeling zal het geclaimde schadebedrag beoordelen. In samenspraak komen we dan samen tot één correcte schadefactuur. Zo voorkomen we onduidelijkheid en extra werk aan beide kanten.

Kwaliteit staat bij ons voorop en ons hele team zet zich altijd in om jouw zending zo goed en snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen. Maar mocht het toch een keer misgaan, dan hopen we dat we je hiermee duidelijk hebben ingelicht. Natuurlijk staat ons Customer Service-team altijd klaar om je vragen over deze en andere zaken te beantwoorden en je te helpen met jouw schadeafhandeling! Bel ons gerust op 0314 368 535.