+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

‘Ik ben oprecht dankbaar voor alle hulp’

Van tevoren, moet Monic Rootinck bekennen, had ze niet beseft dat haar project zo veel werk met zich mee zou brengen. Maar de voldoening is des te groter, nu het dan toch echt gelukt is: met dank aan een heleboel gulle gevers, vrijwilligers en haar partner Freek, is ze erin geslaagd om meubels en ander interieur te verzamelen voor de nieuwe hospicekamers van Stichting Hamiëd op Curaçao.

(Uit ons personeelsblad, editie lente 2020)

Op 10 maart verliet een containerschip de haven van Rotterdam, met Curaçao (Willemstad) als eindbestemming. Een van die containers is bestemd voor de Stichting Hamiëd, de organisatie die zich op het Caribische eiland inzet voor het welzijn van voornamelijk ouderen. Hamiëd (vernoemd naar ‘de illustere engel der wonderen’) biedt, naast dagbehandeling en dagverzorging voor ouderen, ook een hospice; een zorginstelling, gespecialiseerd in palliatieve zorg voor terminale patiënten. Zij kunnen daar dus hun laatste dagen doorbrengen in huiselijke sfeer. Het doel van Hamiëd: “Voor ons gaat het in het hospice om de kwaliteit van het leven in de laatste levensfase, niet om de lengte van het leven… We kunnen namelijk als Hamiëd het naderende einde niet veranderen, hoe graag we dit ook zouden willen. Maar we kunnen als hospicemedewerkers wel invloed hebben op de ‘eindreis’.”

De container zat tot de nok toe vol met meubels en andere spullen om de nieuwe hospicekamers van Hamiëd te vullen. Monic Rootinck, hospitality-regisseuse (ze trad op als gastvrouw tijdens het bezoek van VNO-NCW aan Rabelink), is ervoor verantwoordelijk dat die spullen in de hele regio Achterhoek en Liemers verzameld zijn, via Rabelink naar Willemstad zijn verstuurd en dat daar de kamers helemaal worden ingericht – ook al kan ze daar als gevolg van de coronacrisis dan niet zelf bij aanwezig zijn.

Haar contacten met de stichting dateren van een jaar of vijftien geleden, na een vakantie op Curaçao. De situatie op het eiland greep Monic aan. “We zagen daar een krottenwijk en een sterrenhotel, letterlijk naast elkaar”, vertelt ze. “Dat contrast, tussen rijk en héél arm, heeft me toen zó geraakt. Dus ik dacht: ik zou graag wat terug willen doen voor het eiland.” Haar voornemen werd vervolgens ook in de praktijk gebracht. “Ik was toen al betrokken bij het hospice in Doetinchem, Sravana (naast verpleeghuis Den Ooiman), waar mensen terechtkunnen in hun laatste levensfase. Het leek me mooi om zoiets ook op Curaçao voor elkaar te krijgen. En het toeval wilde dat ze daar net bezig waren met het opzetten van een hospice. Ik ben met die organisatie in contact gekomen en zo is het balletje aan het rollen gebracht.”

Bij elk nieuw bezoek aan het eiland probeerde Monic weer een nieuwe bijdrage te leveren; een aantal brancards voor het hospice, geregeld via de marine, is slechts een van de voorbeelden van de kleine verzoeken die werden ingewilligd. Maar in januari vorig jaar was er de aanleiding voor een groter project, toen Monic aan haar contactpersoon Tessa de Haas de simpele vraag stelde: hebben jullie nog wat nodig? Ja, was het antwoord, want wegens de verhuizing van het verzorgingshuis dat in hetzelfde pand als het hospice zat, werd het hospice uitgebreid van twaalf naar twintig kamers en kwamen er bovendien nog een familiekamer en twee kinderkamers bij. “En die kamers moesten allemaal worden ingericht, vertelde Tessa. Ik zei spontaan: dat regel ik wel even.” Hoewel ze zich op dat ‘even’ verkeek, is de missie van Monic geslaagd. “Ik had niet beseft hoeveel werk het zou zijn. Maar ik heb dankzij mijn werk in de hospitalitybranche een groot netwerk, en dat heeft me heel erg geholpen.”

Dat netwerk droeg eraan bij dat invulling kon worden gegeven aan de volledige wensenlijst van Hamiëd voor de inrichting van de nieuwe kamers: stoelen, tafels, bedden, tv’s, bureaus, noem maar op. “Het kwam van alle kanten, na een bericht in de krant en een oproep op social media ook van particulieren.” De grootste klapper volgde toen Monic via via in contact kwam met designmerk Cascando, dat gevestigd is in Duiven en interieurproducten van hoge kwaliteit maakt, ontwerpt en produceert. “Zij hebben hun hele showroomcollectie geschonken. Dat was echt geweldig.”

De verzamelde goederen konden worden opgeslagen in de voormalige wereldwinkel in Doetinchem en daarmee was het eerste deel van de missie voltooid. “Maar toen moest alles nog naar Curaçao vervoerd worden.” En zo kwam Rabelink in beeld, via advocatenkantoor Bax – ook een connectie uit het netwerk van Monic. “Zij brachten me met Alwin in contact, hij liet weten dat jullie met Rabelink het transport wel konden regelen. Hij zag ook al snel dat alle spullen wel in één container zouden passen. Dat had ik zelf nooit gedacht.”

Bennie Overgoor (links) en Jeremy Grotendorst

Makkelijk ging dat ook niet, maar met al zijn ervaring slaagde Bennie Overgoor erin alles op de goede plek – en stevig bovendien – in de container krijgen, met hulp van collega Jeremy Grotendorst (alhoewel, hulp… ‘Ik deed het alleen, Jeremy stond maar wat te kijken’, meldde Bennie bescheiden). Monic: “Dat was fantastisch om te zien, hoe ze het voor elkaar kregen om alles precies op de goede manier te laden. Ik werd er ook wel wat emotioneel van, toen ze de container aan het vullen waren. En trots!”

Toen met dank aan onze partner Arbo uit Duiven ook de douanedocumenten kosteloos waren opgemaakt, voer een week na het laden op 4 maart het schip uit, in de richting van Curaçao. De geplande datum voor het lossen van de goederen – 24 of 25 maart – werd door de vertraagde douaneformaliteiten op het eiland niet gehaald, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat geldt ook voor het feit dat Monic, vanwege corona, deze periode niet op Curaçao kan zijn om te helpen met de herinrichting van de hospicekamers. “Dat is natuurlijk jammer, maar het is niet anders.” Die klus kan Monic gelukkig wel toevertrouwen aan Hamiëd-directeur Tessa de Haas, al vijftien jaar haar contactpersoon daar. “Het belangrijkste is dat de goederen er zijn, daar ben ik heel blij mee. Het heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd, van een spontaan ja op Tessa’s vraag tot de afronding van het hele project. Iedereen heeft me zó geholpen, daar ben ik oprecht heel dankbaar voor.”

Update 14 mei
‘Een prachtig bericht in deze bizarre tijd’, stuurde Monic afgelopen donderdag: de container met alle spullen is aangekomen bij Hamiëd! “Het her-inrichten van de #Hospice Hamiëd op Curaçao kan beginnen.”