+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

‘Het gaat om binnenhalen én houden!’

Een ‘normale’ Rabelink-week hebben ze nog niet echt gehad, sinds ze begin dit jaar ons HR-team kwamen versterken. Maar desondanks hebben Maria Zappeij en Monique van Lith het als HR-adviseurs uitstekend naar hun zin bij ons bedrijf. Met hun komst werd bovendien de taakverdeling van afdeling Human Resources opnieuw gestructureerd: Maria houdt zich bezig met het logistieke gedeelte van onze organisatie, Monique met de transportkant. Daarnaast hebben ze ook een onderverdeling gemaakt in de verschillende kantoorafdelingen.

Maria heeft na haar masteropleiding psychologie (in de richting van Arbeid en Organisatie) 2,5 jaar als intercedent gewerkt bij Randstad. Monique werkte de afgelopen vijf jaar bij JAWS (onderdeel van de Kaak Group) als accountmanager en interim HR-adviseur, onder meer bij Mainfreight. Daarvoor studeerde ze af op het onderwerp ‘aantrekkelijk werkgeverschap’ tijdens haar opleiding Human Resource Business Management.

Samen met manager Raoul Schepers en projectleider Thomas van der Cruijsen vormen de twee dames dus het HR-team. Het vertrek van een collega veranderde al direct veel voor Maria, die op 2 januari van start ging in Wehl. “Ik zou eigenlijk beginnen in een ondersteunende functie op HR”, vertelt ze. “Maar toen een van mijn collega’s liet weten dat ze wegging, hebben we samen besloten dat ik haar taken zou overnemen. Toen hebben we de dagen die we nog samen werkten zo veel mogelijk gebruikt om taken en kennis over te dragen, bijvoorbeeld op het gebied van de BBL’ers, performance management, pensioenen, werving & selectie en verzuim. Daarna kwam ook de overname van Leusink er nog tussendoor, waar we met HR natuurlijk een hoop werk aan hadden. Dus mijn inwerkperiode verliep heel anders dan ik me had voorgesteld.”

En toen moest de coronacrisis nog komen; kort nadat ook Monique (op 1 maart) in dienst trad, gingen de preventiemaatregelen van het crisisteam in en werd van kantoorpersoneel gevraagd zo veel mogelijk vanuit huis te werken. “Ik zat net twee weken in Wehl op kantoor toen die regels werden ingevoerd. Maria en ik hebben dan ook nog amper ‘echt’ samengewerkt eigenlijk, meestal zijn we afwisselend op kantoor aanwezig, gemiddeld zo’n twee dagen per week.”

Want alleen maar thuiswerken en helemaal niet op kantoor was gezien hun functie als HR-adviseur niet te doen, wees de praktijk al gauw uit. Maria: “Dat was voor Monique en mij toch wel heel lastig, vooral omdat veel collega’s met wie ons werk verbonden is wél op de verschillende Rabelink-vestigingen aanwezig waren. En sommige gesprekken voeren collega’s toch liever persoonlijk dan via videobellen of telefonisch, ik snap heel goed dat ze dat prettiger vinden. Omdat sommige gesprekken bovendien niet al te lang kunnen worden uitgesteld, zijn we soms toch op kantoor te vinden.”

Monique (links) en Maria

Hoe bevalt jullie die rolverdeling?
Monique: “Het grote voordeel vind ik dat we de collega’s nog beter leren kennen. Het bedrijf is denk ik te groot geworden om alle afdelingen te kunnen overzien. Nu Maria verantwoordelijk is voor de logistieke afdeling en ik me bezighoud met de transportkant, weten we nog beter wat er speelt op ‘onze’ afdeling. Dat helpt echt om onze expertise in te zetten daar waar het nodig is. Ik vind het ook leuk dat we op die manier allebei een totaalpakket aan taken hebben; we doen alles en dat maakt het werk heel breed, van verzuim en opleidingen tot het uitzetten van vacatures, HR-beleid en overleg met teamleiders.”

 

“Het werkt sowieso prettig dat we veel contact hebben met de teamleiders”, zegt Maria. “Want de operationele HR-taken liggen waar mogelijk bij de direct leidinggevende, wij ondersteunen ze daarin. Vacatureteksten worden bijvoorbeeld eerst geschreven door de teamleiders, zij weten natuurlijk het best wie ze zoeken en hoe een functie er precies uitziet. Wij vullen hierin de teamleiders aan, wij weten onder andere hoe een aantrekkelijke vacaturetekst eruitziet en hebben veel ervaring opgedaan in het voeren van gesprekken met kandidaten. Het is dus echt een samenwerking.”

Verder is er, vervolgt Maria, voor Monique en haar een hoop ‘dagelijkse operatie’, zoals het bijhouden van de personeelsadministratie en het beantwoorden van de eerstelijns HR-vragen. “En corona bracht ook weer werk met zich mee. Ik regel bijvoorbeeld het inplannen van alle cursussen gasmeetkundigen; die moesten allemaal geannuleerd worden.”

Hoe aantrekkelijk is Rabelink als werkgever?
“In het algemeen is mijn indruk dat door veel mensen buiten Rabelink nog wordt onderschat hoe mooi de logistiek kan zijn”, stelt Monique. “Maar ik denk dat Rabelink het goed doet. We hebben een prettige, open cultuur die we uitstralen. Ik hoop dat iedereen, net als wij, trots is op Rabelink en dat we er samen voor kunnen gaan. Ik ben zelf in ieder geval blij met mijn overstap.”

Monique (links) en Maria

Die prettige cultuur heeft ook Maria in haar eerste maanden ondervonden. “Ook al heb ik nog geen normale werkweek met vijf dagen op kantoor gehad, ik voelde me wel heel snel thuis. Het bevalt me dan ook heel goed, iedereen heeft me op mijn gemak gesteld. Alle collega’s zijn behulpzaam en informeel, alles is bespreekbaar. En wat ik misschien nog wel leuker vind: je krijgt heel veel vrijheid, ik kan mijn functie zelfstandig uitvoeren. Ik kan aan de slag met wat mij opvalt, in plaats van dat alles wordt voorgekauwd.”

“De uitdaging is nu die bedrijfscultuur vast te houden en te versterken, gezien de groei die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Dat geldt voor het bestaande personeel én voor nieuwe medewerkers”, legt Monique uit. Maria voegt daaraan toe: “Goed logistiek personeel vinden blijft een uitdaging. En dan hebben we natuurlijk het liefst medewerkers die ook als persoon bij Rabelink passen.” Waarbij ze benadrukt dat het niet alleen om het werven van nieuw personeel gaat. “Ook het vasthouden van huidige medewerkers is belangrijk. Het gaat om binnenhalen én houden!”