+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

Corona: situatie Rabelink & situatie Europa

Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. We worden allemaal getroffen door de crisis. Ondertussen proberen we het menselijk leed en de ongemakken tot een minimum te beperken. Natuurlijk heeft de coronacrisis ook gevolgen voor het wegtransport in Europa. We doen ons best om onze partners op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op dit gebied. We delen daarom onderstaand overzicht dat ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland voor alle leden heeft opgesteld. Mochten er vragen zijn, dan verzoeken we bij voorkeur via e-mail contact met ons op te nemen.

We wensen iedereen veel sterkte in deze lastige tijd.

Situatie Rabelink
Door de gevolgen van de coronacrisis kunnen we looptijden en dagelijkse vertrekken steeds minder garanderen. We doen er alles aan om alles op tijd op te leveren, maar dit vormt een steeds grotere uitdaging.

Ook hebben we een verzoek aan onze klanten: als er inzicht is in het aantal zendingen en de goederenstroom die we kunnen verwachten, horen we dat heel graag (zeker als het afwijkt van wat we gewend zijn). We zouden er erg mee geholpen zijn, om ook in deze onzekere periode een zo goed mogelijke planning te kunnen maken.
We gaan er dan van uit dat we alleen opdrachten krijgen richting ontvangers die ook nog goederen aannemen. We zijn genoodzaakt om anders retourkosten – omdat bedrijven gesloten zijn – in rekening te brengen.

Daarnaast het nadrukkelijke verzoek om onze chauffeurs respectvol te behandelen. Openbare (sanitaire en horeca)voorzieningen worden zeker in de rest van Europa steeds meer gesloten, dus heel veel andere opties blijven niet over.
Bovendien treffen we bij Rabelink steeds verdere maatregelen om besmettingen tegen te gaan. We kunnen niet voldoen aan de verzoeken die we van bedrijven krijgen om bepaalde documenten te tekenen met maatregelen, maar kunnen wel onze eigen maatregelen kenbaar maken.

Uit ons meest recente, interne protocol:

  • Neem je klachten serieus. Neem bij twijfel contact op met je leidinggevende.
  • De keuze voor het thuiswerken wordt gemaakt vanuit beperken van risicospreiding en de mogelijkheid hiertoe in relatie tot je werkzaamheden.
  • Ziekmeldingen worden ook doorgegeven aan de crisismanager.
  • Door de wijzigingen van werkplekken zo veel mogelijk mobiel bellen met collega’s die een werkmobiel hebben, zie de actuele telefoonlijst.
  • Probeer zo veel als mogelijk telefonisch contact te zoeken met je collega’s in plaats van om naar de werkplekken te komen.
  • Om praktischer en efficiënter met elkaar te kunnen communiceren, worden de mogelijkheden van Skype per afdeling beoordeeld, jullie leidinggevende informeert jullie wanneer dit voor jullie van toepassing is.

CORONAVIRUS IN EUROPA
(bron: TLN)

Welke grenzen zijn open en welke niet?

Goederenvervoer is in Europa toegestaan. Enkele overheden hebben zelfs besloten de rijverboden op te heffen om er voor te zorgen dat toestroom van goederen zo goed mogelijk kan blijven verlopen. Hieronder een extra toelichting per land.

Denemarken
Denemarken sluit de grenzen, maar goederenvervoer blijft mogelijk. Denemarken sloot zaterdag om 12.00 uur zijn grenzen. Goederenvervoer van en naar Denemarken mag in beide richtingen de grens over. Aan de grensdoorlaatposten worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat vrachtwagens vrij snel de grens over kunnen. Desalniettemin is te verwachten dat er de komende dagen veel files aan de grens zullen ontstaan door politiecontroles. Deze regeling duurt tot en met 13 april 2020.

Duitsland
De Duitse autoriteiten hebben de grenscontroles geïntensiveerd (inclusief meting van de lichaamstemperatuur). Er zijn geen andere beperkingen op grensdoorlaatposten, zowel voor passagiers als voor goederen. De Duitse regering heeft de deelstaten verzocht de weekendverboden voor vrachtwagenbewegingen op te schorten om de situatie tijdens de crisis te verlichten. De deelstaten Beieren, Noordrijn-Westfalen, Saksen en Nedersaksen hebben de opschorting van de weekendverboden aangekondigd voor vrachtwagens die hygiëne- en voedselproducten vervoeren met een lange houdbaarheid.

Op 16 maart 2020 sloot Duitsland om 8.00 uur de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk. Er zullen strengere controles worden gehouden en mensen worden geweigerd. Het goederenvervoer mag hier wel de grens over.

Frankrijk
De Franse regering heeft zaterdag 14 maart 2020 aanvullende maatregelen genomen om de effecten van het coronavirus te beperken. Het internationaal goederenvervoer heeft geen last van deze maatregelen.

Ierland
Seatruck Ferries stopt tijdelijk met het vervoeren van vrachtwagens. De Ierse veermaatschappij Seatruck Ferries stopt tijdelijk met het vervoeren van complete vrachtwagencombinatiesmet chauffeur. Het bedrijf blijft wel onbegeleide opleggers, containers en wissellaadbakken vervoeren.

Kroatië
Kroatië heeft op 13 maart nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in het land te beperken. Er gelden speciale beperkingen voor transportactiviteiten: alle buitenlandse chauffeurs uit Italië, China, Zuid-Korea, Hongkong, Japan, Singapore, Maleisië, Bahrein, Iran, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Oostenrijk, het VK, Nederland, Zweden en de regio Bela Krajina (Slovenië), met uitzondering van chauffeurs op doorreis, worden in Kroatië in een verplichte 14-daagse quarantaine geplaatst. Buitenlandse chauffeurs worden aan de grens gewaarschuwd dat ze terug kunnen keren om de quarantaine te vermijden.
Momenteel zijn er lange wachttijden.

Oostenrijk
Rijverbod in heel Oostenrijk tijdelijk opgeheven. Oostenrijk heeft het rijverbod voor vrachtwagens tijdelijk opgeheven tot 3 april 2020 zodat files aan de grensovergangen zo goed als mogelijk kunnen worden vermeden.

Polen
Er worden beperkingen ingevoerd voor buitenlanders bij binnenkomst in Polen. Deze beperkingen gelden niet voor het goederenvervoer.

Slovenië
Slovenië blokkeert buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die door het land moeten worden vervoerd. De enige vrachtwagens die de grens mogen overschrijden, zijn vrachtwagens die goederen moeten lossen in Slovenië (eindbestemming), of als vrachtwagens worden geladen met postzegels, medische apparatuur of farmaceutische producten en humanitaire hulp. Binnen het land is vervoer van goederen toegestaan voor: postdienst, medische benodigdheden en filantropische hulp.

Slowakije
Slowakije sloot vrijdagochtend 13 maart om 7.00 zijn grenzen voor internationaal busvervoer. Het goederenvervoer valt niet onder deze maatregel en blijft gewoon mogelijk. Slowakije legt chauffeurs uit Italië wel extra voorzorgsmaatregelen op: zij moeten contact met andere mensen vermijden en in bezit zijn van mondkapjes (FFP2 of FFP3), beschermende handschoenen en desinfecteringsmiddel.

Spanje
Goederenvervoer in Spanje blijft toegestaan, zowel grensoverschrijdend als binnenlands transport. Daarnaast zijn enkele rijverboden opgeheven.

Tsjechië
Tsjechië sluit de grenzen, maar goederenvervoer blijft mogelijk.