+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

Alpha & Rabelink: al 20 jaar samen door één deur

Het is een mijlpaal om bij stil te staan: al twintig jaar hebben Alpha Deuren en Rabelink een bijzonder prettige samenwerking. Misschien wel omdat beide bedrijven behoorlijk op elkaar lijken. ‘Er zijn nogal wat parallellen’, concluderen de directeuren Antonio Venneri en Alwin Schweckhorst in koor.

Uit ons personeelsblad RabeL!NK (2023)

De samenwerking tussen Alpha Deuren International BV en Rabelink Logistics is, behalve prettig, ook vanaf dag één al intensief. ‘We waren op zoek naar een vervoerder die de handschoen op wilde pakken en bereid was te investeren in materieel’, zei toenmalig eigenaar Erik Scheepers van de Didamse fabrikant van industriële deuren over het begin van de samenwerking, twintig jaar geleden.

Dat investeren hebben beide bedrijven sindsdien volop gedaan. Voor een belangrijk deel in innovaties, die de samenwerking tussen 2003 en nu alleen nog maar hechter hebben gemaakt. En die ervoor hebben gezorgd dat er gaandeweg een écht, diepgaand partnerschap is gegroeid.

Dat begon met de invoering van de dubbele en later driedubbele laadvloeren, waardoor de laadcapaciteit drastisch toenam en Alpha in een steeds groter afzetgebied kon concurreren. Daarna de werkwijze met de foto’s die onze chauffeurs met hun boordcomputer maakten als afleverbewijs na levering op bijvoorbeeld een bouwplaats. Ook werd samen een track & trace-systeem ontwikkeld voor de klanten van Alpha die op hun zending wachten. En dan hebben we het nog niet eens over het Rabelink-team dat (vanuit Wehl aangestuurd door Rick Speijers) bij Alpha in Didam inhouse zit, dat verantwoordelijk is voor de producten zodra ze van de band komen.

Verwevenheid
“De verwevenheid is groot. Het komt niet vaak voor dat een logistiek dienstverlener – ik noem jullie bewust geen transporteur – zó diep in het productieproces zit. Dat is niet heel gebruikelijk”, verklaart Antonio Venneri, managing director van Alpha. “In ieder geval niet in deze omvang”, vertelt onze directeur Alwin Schweckhorst. “Je kruipt bijna letterlijk in elkaars huid, en dat werkt goed.”

Antonio is Alpha-directeur sinds 2014, toen Scheepers zijn bedrijf verkocht aan concurrent Novoferm (onderdeel van de Japanse Sanwa Group). Bij de overname kreeg Novoferm niet alleen de fabriek en klantenkring van Alpha in handen, de samenwerking met Rabelink als logistiek dienstverlener kregen ze er ‘gratis’ bij.

Al was er even de onzekerheid of de samenwerking zou blijven bestaan. “Ik schrok me wezenloos”, zegt Alwin over het moment dat hij hoorde van de overname. “Want we wisten wel dat we een uniek concept hadden samen, maar wilden ze ook met ons doorgaan?”

Volmondig ja
Het duurde gelukkig niet lang voordat die vraag door Venneri met een volmondig ja werd beantwoord – onderstreept met een verlenging van de verbintenis. Voornaamste reden: er was geen enkele aanleiding om iets te veranderen, Alpha presteerde immers uitstekend. Mede door de succesvolle samenwerking met Rabelink; ons uitgangspunt – ‘we maken complexe logistiek simpel’ – komt perfect tot uitdrukking in het partnerschap met Alpha.

“Ik wil de waarde van Rabelink voor ons bedrijf wel benadrukken”, stelt Antonio. “Het is een échte partner. Veel van wat in zijn werkwijze complex was, heeft de vorige eigenaar uitbesteed; dat heeft Erik Scheepers goed gedaan. En eigenlijk is de strategische richting sinds de overname nooit echt gewijzigd. Nog altijd is Duitsland onze grootste afzetmarkt.”

Wat een kleine tien jaar geleden dus een bedreiging leek, is een kans geworden. De werkzaamheden zijn alleen maar toegenomen: zo verzamelen we ook voor andere Novoferm-vestigingen producten, die in Didam (waar sinds 2019 een vernieuwd, uitgebreid pand staat) als logistieke hub verdeeld worden. We verzorgen ook bijna alle inkomende transporten van Alpha’s grondstoffentoeleveranciers (Canimex en Alcomex bijvoorbeeld). En er wordt gewerkt aan een manier om pallets weer terug te halen vanuit projecten op de bouw; goed voor het milieu en bovendien een kostenbesparing.

Wereldwijd koploper
Alpha, in 1995 opgericht door Scheepers, groeide onder zijn leiding van een relatief kleine deurenfabrikant uit tot de nummer twee van Europa op het gebied van industriële deuren. Dat is het op eigen kracht nog altijd, achter Hörmann. “Maar onder de noemer van de Sanwa Group zijn we wereldwijd koploper en zijn we zelfs twee keer zo groot als Hörmann”, zegt Antonio. “Maar ondertussen is het fijne wel dat we binnen Europa zelfvoorzienend zijn, het is niet de groep die dicteert. Dat is vrij uniek.”

Vrij uniek, maar ook herkenbaar, reageert Alwin. Alpha en Rabelink zijn immers beide onderdeel van een groter geheel; waar Alpha behoort tot de Sanwa Group, is ons bedrijf onderdeel van de Huettemann Group. “En ook wij krijgen van Huettemann alle vrijheid”, merkt Alwin op. Zo zijn er nogal wat parallellen, concluderen de beide directeuren samen. “Alpha is verreweg de grootste werkmaatschappij binnen de groep, op gebied van omzet én winstgevendheid”, zegt Antonio. “De vrijheid en het vertrouwen die we krijgen, hebben we dan ook zelf verdiend.” Datzelfde geldt voor Rabelink binnen de Huettemann Group.

Goede naam
Al zijn er in Didam wel voorzichtige pogingen gedaan om de namen Sanwa of Novoferm wat nadrukkelijker naar voren te laten komen. “Maar dat hebben we in goed overleg kunnen voorkomen”, merkt Antonio lachend op. En voor Huettemann geldt eveneens dat er nooit op drastische wijzigingen is aangedrongen. Alwin: “We hebben ons door de jaren heen wel wat aan het concern aangepast, maar zij ook aan ons. En ze hebben heel goed beseft dat het doodzonde is om een goede merknaam als de onze weg te gooien. Rabelink had en heeft een goede naam en dat is bij Alpha ook zo.”

Verder draait het vooral om vertrouwen. Dat is er ook volop tussen Alpha en Rabelink. Die relatie bleek tegen een stootje te kunnen, toen het vorig jaar aan beide kanten té druk werd en er toch wel sprake was van enige stress. Gelukkig slaagden beide partijen erin de lucht te klaren. “En dat bepaalt uiteindelijk hoe goed een relatie is”, zegt Antonio. “Het is makkelijk als alles crescendo gaat. Maar pas bij moeilijke momenten weet je wat je aan elkaar hebt.”

Verleden, heden en toekomst samen
En dat is heel wat, kunnen we na twintig jaar samenwerking concluderen. Een mooie mijlpaal, maar geen eindpunt, benadrukt Antonio. “Als we vooruitkijken, zien we in onze markt dat er veel overnames plaatsvinden, met name door de drie grote partijen (Alpha/Novoferm, Hörmann en Assa Abloy, red.), en dat zal waarschijnlijk zo blijven, denk ik. Dat is een ontwikkeling die ook voor jullie goed is.” Alpha en Rabelink gaan dus al twintig jaar samen door één deur en daar blijft het niet bij. Antonio verwoordt het mooi: “We hebben een verleden, een heden en een toekomst samen.”