+31 (0) 314 - 368 500
sales@rabelink.nl

Alles wat nodig is rondom raam en deur

Het zijn enerverende tijden voor MACO Beschläge BV. De verbouwing van hun vestiging in Zelhem staat op punt van beginnen en het Oostenrijkse moederbedrijf maakt zich als wereldmarktleider voor raam- en deurbeslag langzaam maar zeker op voor het 75-jarig bestaan. Maar voorlopig zijn ze bij MACO nog aan het werk in een iets te krap jasje en dat merken we ook bij Rabelink, met al hun zendingen door heel Nederland en België. Saillant detail: de dienstverlener die tot 2017 voor MACO reed, was Leusink Logistics.

Uit ons personeelsblad RabeL!NK, editie winter 2020

Nog even geduld, dan krijgen ze bij MACO in Zelhem een ruimer onderkomen; een uitbreiding is aanstaande, de bouwwerkzaamheden kunnen ieder moment beginnen. Geen overbodige luxe, want de afdelingen logistiek en productie zitten behoorlijk krap. Toch is het de laatste tijd in zekere zin ook heel ruim (lees: ‘rustig’) op de Nederlandse locatie van de Oostenrijkse fabrikant van beslag voor ramen en (schuif)deuren, die door heel Europa en dus ook in Zelhem gevestigd is, aan de Stikkenweg 60. Daar lopen normaal gesproken zo’n dertig medewerkers rond, op kantoor, in het magazijn en in de productie. Maar momenteel werkt vanwege corona vrijwel al het kantoorpersoneel vanuit huis, en zijn in Zelhem over het algemeen alleen het team magazijn en de collega’s van de dorpelproductie aanwezig – daarover later meer.

Ronnie, Ronald en Frank (v.l.n.r.) zijn de vaste logistieke medewerkers, maar worden goed ondersteund door de rest van het team!

Vooral in het magazijn – waar onze chauffeurs dagelijks langskomen voor de distributie van raam- en deurbeslag en dorpels door Nederland en België – kunnen ze de extra ruimte goed gebruiken, vertelt Ronald Colenbrander, medewerker magazijn. “We zitten nu echt krap, vooral met langgoed. We hebben een behoorlijk tekort aan stellingen om dat allemaal op te slaan. De bouwplannen lagen er al langer. Door corona had het wat vertraging opgelopen, maar nu is het toch allemaal weer in een stroomversnelling terechtgekomen.” In de tussentijd staat er tijdelijk een tent voor de deur bij MACO in Zelhem. “Voor wat extra opslag, waarbij de goederen dan toch onder dak liggen. Gewoon zo’n witte tent, die ook gebruikt wordt als er ergens kermis is. We zeiden al tegen elkaar: normaal gesproken hangen hier heel andere slingers in. Maar voor nu is het een goede oplossing.”

Een kleine vier jaar geleden koos MACO voor Rabelink als transportpartner. “Wij krijgen onze goederen van de MACO-fabrieken in Oostenrijk”, vertelt Ronald, “vanuit hier regelen we de distributie door Nederland en door omstandigheden ook België. Dat wordt vrijwel allemaal door jullie vervoerd, voor het grootste deel naar timmerfabrieken, grote dealers en ijzerwarenwinkels. Het is een prettige samenwerking met Rabelink, er is flexibiliteit over en weer. Er moet in de logistiek, ook bij ons, nog weleens iets last minute geregeld worden, maar dat komt altijd in orde. Of het nu extra werk is of kleinere zendingen, we zorgen met elkaar voor tevreden klanten.”

Met een beetje mazzel kunnen de festiviteiten bij de voltooiing van de nieuwbouw in Zelhem over een tijdje gecombineerd worden met een andere mijlpaal. Want MACO vestigde zich in 1986 in Nederland, maar als bedrijf is het al bijna toe aan de 75e verjaardag: nog iets meer dan een jaar, dan kan in 2022 het jubileum gevierd worden.

De behoefte aan staalproducenten die in de Tweede Wereldoorlog was ontstaan, leidde in 1947 namelijk tot de oprichting van de ‘Mayer & Co. Beschlägefabrik’ door Lorenz Mayer. Vijf jaar later was er de verhuizing van Altenmarkt naar Salzburg, waar ook nu nog het hoofdkantoor van MACO staat. Daarnaast zijn er Oostenrijkse fabrieken in Trieben en Mauterndorf. Een groot deel van de producten van MACO (met wereldwijd zo’n 2500 medewerkers) wordt dan ook vanuit Oostenrijk vervoerd naar Zelhem, van waaruit al sinds 1986 de verdere distributie door Nederland – en tegenwoordig dus ook België – wordt verzorgd. Dat gebeurde in 1986 nog door importeur Timkuned bv (een samenwerking tussen de ijzerwarengroothandelaren Dozon, Van der Schoot en Wijngo), maar drie jaar later nam MACO de aandelen van deze firma over en sinds 1994 maakt de Zelhemse vestiging als ‘MACO Beschläge B.V.’ officieel deel uit van het moederbedrijf. Nu al geruime tijd onder leiding van Harold Wisselink Sales Director Benelux.

Als Nederlands onderdeel van een Oostenrijks concern heeft MACO in Zelhem zijn eigen identiteit, vertelt Marketing & Communicatie Manager Floran Schurink. “We zijn natuurlijk niet 100 procent autonoom, maar we zijn wel een echt Nederlands bedrijf. Het motto van MACO is niet voor niets ‘think global, act local’: we kijken heel gericht naar wat de Nederlandse markt nodig heeft en spelen daarop in. We hebben ook drie product & sales managers, die op de voet volgen wat er in de markt gebeurt.” En dat is niet overdreven, benadrukt Floran. “Elk land heeft zijn eigen manier van bouwen. Er is natuurlijk wel heel veel gestandaardiseerd, gelukkig, maar op bepaalde punten werkt de bouwwijze in Nederland af van andere landen.”

Dat heeft er mede toe geleid dat er, naast de drie MACO-pijlers raambeslag, deurbeslag en hefschuifpuibeslag, in Zelhem nog een vierde specialiteit is: dorpels, die in de werkplaats op maat worden gemaakt. “Dat is een typisch Nederlands product, dat we speciaal voor onze markt ontwikkeld hebben. Want dorpels hebben in Nederland weer net een ander formaat dan in de rest van Europa”, verklaart Floran. “Dus bij iedere bestelling wordt een dorpel in onze werkplaats speciaal op maat gemaakt voor die klant, zodat een hefschuifpui bijvoorbeeld goed schuift. Het luistert natuurlijk heel nauw, om ervoor te zorgen dat we een wind- en waterdicht, perfect op elkaar afgestemd geheel leveren. Dat is ook waarmee we ons als premiummerk onderscheiden: we hebben alles wat nodig is rondom een raam of deur, we bieden een compleet systeem aan.”

Het assortiment is dan ook breed, met naast dorpels en dichtingen (om houten raamprofielen tochtvrij en geïsoleerd te krijgen) onder meer draai- en draai-/kiepbeslagen, raam- en deurgrepen, scharnieren, hefschuif- en schuifkiepbeslagen, meerpuntssloten en toegangscontrolesystemen. Waarbij veel draait om de eigenschappen innovatie, design, comfort en veiligheid. “Maar wat bij ons écht belangrijk is”, stelt Floran, “is dat we ontzettend gericht zijn op de mens. We werken echt samen als een team, daarin merk je de kracht. Ook naar buiten toe. We zeggen wel: mensen kopen ‘bij de tent, maar ook bij de vent’. De persoonlijke relatie staat op de voorgrond. We hebben ook geen klanten, maar partners.”

Het sluit naadloos aan op de kernwaarden van Rabelink; al vier jaar is er dan ook een plezierig partnerschap met MACO. “Wij willen garant staan voor een goede service. Dan is het dus ook heel belangrijk dat jullie op de juiste tijd, op de juiste plek onze goederen afleveren”, maakt Floran duidelijk. Saillant detail: de dienstverlener die tot 2017 voor MACO reed, was Leusink Logistics. Het MACO-magazijnteam ziet sinds het begin van dit jaar dan ook weer regelmatig oude bekenden met de vrachtwagen langskomen in Zelhem, sinds ook diverse Leusink-chauffeurs bij de overname in februari over zijn gekomen naar ons bedrijf. “Dat was inderdaad toevallig”, zegt Ronald lachend, “maar het was alleen maar leuk, een prettig weerzien. Zeker voor de jongens die al jaren bij MACO werken, we hebben sindsdien al een hoop bekende gezichten gezien.”

Het huidige pand van MACO in Zelhem.